Van Goghs intimi, vrienden, familie, modellen Den Bosch 21 september t/m 12 januari

Van Goghs intimi, vrienden, familie, modellen Den Bosch 21 september t/m 12 januari

In de tentoonstelling Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch, wordt Vincent in zijn persoonlijke relaties met anderen belicht. De voorstelling duurt van 21 september 2019 t/m 12 januari 2020. Vincent van Gogh was een gepassioneerd man met een uitgesproken karakter. Hij onderhield sterke en langdurige relaties, maar wist anderen ook van zich te vervreemden. Maak kennis met Van Goghs ‘intimi’ door circa 90 schilderijen, tekeningen, brieven en documenten.

Niet eerder is dit onderwerp zo uitvoerig belicht. Volg de kunstenaar in Den Haag en Brabant via Parijs tot aan zijn dood in Auvers-sur-Oise.

De tentoonstelling Van Goghs intimi in Het Noordbrabants Museum breekt met de gangbare visie van Vincent als getormenteerde, eenzame kunstenaar. Het blijkt dat zijn vrienden en familie hem ook zeer gewaardeerd hebben als mens en als kunstenaar.

Gauguin, Toulouse-Lautrec en andere kunstenaarsvrienden

In de tentoonstelling komen de belangrijkste personen in Van Goghs leven in ruwweg chronologische volgorde aan bod, van zijn jaren in Brabant en Den Haag, de periodes in Parijs en Zuid-Frankrijk tot aan zijn dood in Auvers-sur-Oise op 29 juli 1890. Vincents gezinsleven en familie, zijn vriendschappen met kunstenaars als Anthon van Rappard, Anton Mauve, Emile Bernard, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Paul Signac, maar ook zijn liefdesrelaties worden belicht.

Speciale aandacht voor Theo van Gogh

Niemand kende Vincent beter dan zijn broer Theo, die hem in een brief aan zus Willemien (Parijs, 14 maart 1887) als volgt typeerde: ‘Het is alsof er in hem twee mensen zijn, de een merveilleus beschaafd, fijn en zacht en de ander eigenlievend en hardvochtig.’ Theo van Gogh krijgt in de tentoonstelling extra aandacht. Hij was zonder twijfel de belangrijkste persoon in Van Goghs leven. De vriendschap tussen de broers en hun gezamenlijke liefde voor kunst en literatuur wordt onder meer belicht met het schilderij Portret van Theo van Gogh uit 1887, een poëzieboekje van Vincent voor Theo uit 1874-1875 en een boek met 42 ingeplakte prenten van vermoedelijk Theo van Gogh, alle uit het Van Gogh Museum. Het poëzieboekje in het bijzonder geeft een ontroerend beeld van de broederliefde.

admin

Geef een reactie