Open Monumentendag Antwerpen 8 september

Open Monumentendag Antwerpen 8 september

Zondag 8 september is het Open Monumentendag in Antwerpen. Meer dan 40 erfgoedlocaties, verspreid over verschillende wijken, zetten hun deuren open. Dit jaar staat de 500ste verjaardag van Gilbert Van Schoonbeke in de kijker.

Urbanist en projectontwikkelaar Gilbert Van Schoonbeke werd maar 37 jaar (1519-1556). Toch heeft hij Antwerpen mee vorm gegeven. Tijdens zijn korte leven voltooide hij de Spaanse omwalling, richtte hij een grootschalig bouwbedrijf op en startte hij zelfs een brouwerijonderneming. 

Tijdens de Gouden Eeuw maakte hij een groot verschil voor de Antwerpse stadsontwikkeling. Hij legde minstens één derde van de straten aan in Antwerpen. Zoals de Stadswaag, de Vrijdagmarkt, Leikwartier, de Spaanse omwalling, Nieuwstad en Graanmarkt. Deze locaties en monumenten zullen op 8 september uitgelicht worden in het Gilbert Van Schoonbekeprogramma. 

In de kijker

  • De Nottebohmzaal: hier worden 150.000 historische boeken bewaard in een adembenemende setting
  • Jan Fabre in het AMUZ: Jan Fabre creëerde drie nieuwe altaarstukken voor de Sint-Augustinuskerk
  • Orgel in de kathedraal: openstelling van het oksaal met uitleg en muziekvoorbeelden van organist Peter Van de Velde
  • Axel Daeselaire in ‘Time to pull out the Flag‘: tentoonstelling in De Keizerskapel met Axel Daeselaire in de hoofdrol
  • Maar er is nog veel meer… Ontdek hier het volledige programma.

Alle deelnemende hangen een vlag of affiche van Open Monumentendag uit.  Het programma en de brochure vind je bij Visit Antwerpen, culturele centra, bibliotheken of aan het infopunt op de Cultuurmarkt (25/08). 

Voor een aantal locaties moet je vooraf reserveren. Informeer je via de website.

admin

Geef een reactie